KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

09:59:21
Amerikai drótszőrű

Amerikai drótszőrű

RÖVID SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásRövid szőrű, drótszőrű

Súly3 - 7 kg

Szőrzet típusaRendkívül sűrű és durva tapintású

SzínezetFekete, kék/szürke, csincsilla, krémszínű, fehér, lila, barna/csokoládé/szürke

Élettartam7-12 év

Eredet

A drótszőrű amerikai cicák keletkezése egy spontán mutációnak köszönhető, amit az 1960-as évek Amerikájában, egészen pontosan New York államban fedeztek fel. A tenyésztők arra lettek figyelmesek, hogy egy rövidszőrű nősténymacska kölykei különös bundával jöttek a világra. Az alomból csupán egy vörös-fehér cirmos kandúr maradt életben, aki viszont azonnal felkeltette Joan O’Shea tenyésztő érdeklődését.

 

A tenyésztő megvásárolta a kölyköt, később amerikai rövidszőrűvel keresztezte és hamarosan saját tenyészetet alakított. A Cat Fanciers Association azonban csak 1978-ban ismerte el a fajtát, méghozzá az amerikai rövidszőrű változataként. Ezt a fajtát a tengerentúlon is kevesen tenyésztik, Európában pedig szinte teljesen ismeretlen. 

 

Hogy biztosítsák a genetikai sokszínűséget és elkerüljék az örökölhető betegségek kialakulását, a tenyésztők napjainkban is pároztatják amerikai rövidszőrűvel. Mivel a drótszőrűségért felelős gén dominánsan öröklődik, ezért nagyjából a macskakölykök felénél fordul elő. A kismacskák szőre közvetlenül születésük után vagy csak 4-6 hónap elteltével kezd el kunkorodni.

 

Ez számos tényező, többek között az adott macska szőrtulajdonságainak függvénye. Ha az anya és az apa is drótszőrű, akkor a kicsinyeknél általában egyből megmutatkozik a különleges szőrzet, amint világra jöttek.

 

 

Megjelenés

Az amerikai drótszőrű macska legfőbb ismertetőjegye a különleges szőrzete, amelyről nevét is kapta: bundája rendkívül sűrű és durva tapintású, az egyes szőrszálak görbék, a végük pedig hullámos. Ez a jelleg még a bajszukon is tetten érhető.  Az egyedi szőrzetért felelős gén dominánsan öröklődik: minél erősebb a hajlam, annál látványosabb a bunda. 

 

Az amerikai drótszőrű macska testfelépítése hasonló az amerikai rövidszőrűjéhez. Erős és izmos testalkatú, lábai közepesen hosszúak és izmosak. Orra tömör, a pofacsontok magasan helyezkednek el. Érdeklődő tekintete és gyakran világító sárga szemei az amerikai rövidszőrűre emlékeztetnek. Az amerikai rövidszőrűekhez hasonlóan a drótszőrűek is szinte minden színben előfordulhatnak. 

Viselkedés

Az amerikai drótszőrű macskával szinte semmi gond nincs, nagyon toleráns, energikus és életvidám macska, aki jól kijön a gyerekekkel és más háziállatokkal. Egyes drótszőrűek kifejezetten nyugodt természetűek, de általában játékosak. Célszerű gondoskodni megfelelő játékokról és mászási lehetőségekről, amennyiben pedig a gazdi sokat van házon kívül, érdemes megfontolni egy második macska beszerzését is, mert az amerikai drótszőrű rosszul viseli a magányt.

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

Bár 2017-ben a fajta már jól ismert volt, az akkori 41 macskaszakértő szövetség fajtái közül a legritkábbnak számított.

Gondozás

Különleges bundája ellenére az amerikai drótszőrű macska ápolása nem igényel nagy erőfeszítést. Többnyire elegendő számára a heti egyszeri kefélés azért, hogy minimalizálja a lenyelt szőrszálak mennyiségét. Természetesen fontos az éves állatorvosi szűrővizsgálat, valamint az oltások beadatása és a kártevők megelőzése is. Emellett fontos a füleket és a szemeket otthon is rendszeresen ellenőrizni az esetleges fertőzések elkerülése miatt.

 

Kinek ajánljuk?

Barátságos, kedves macska, aki leginkább lakásban, gazdája ölében érzi jól magát, így kifejezetten ajánljuk panellakó cicarajongóknak.

Előnyök

Csendes

Kedves, barátságos

Lakásban tartható

Hátrányok

Ritka fajta

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 75 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!