KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

13:33:54
Brit rövidszőrű ezüst

Brit rövidszőrű ezüst

RÖVID SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásRövid szőrű

Súlynőstény 3.6 - 7 kg, hím 5 - 11 kg

Marmagasság30 - 35 cm

Szőrzet típusaRövid bunda, sűrű tömött, rugalmas

SzínezetEzüst

Élettartam7-12 év

Eredet

A brit rövidszőrű macska is a legősibb fajok közé tartozik, ugyanis eredete nagyjából a Krisztus utáni első századba nyúlik vissza. Eredetileg a rómaiak tartották őket azért, hogy segítségével megvédjék táboraikat az olyan kártevőktől, mint a kígyók, egerek és egyéb rovarok.

 

Később keresztezték őket a helyi európai vadmacskával. Az évszázadok során nagy, robusztus macskákká fejlődtek, rövid, de vastag bundával, hogy ellenállhassanak a szigeteken uralkodó időjárási körülményeknek.

 

Tenyésztése a 19. században kezdődött, előtérbe helyezve a "brit kék" vagy "angol típus" kifejlesztését. Szépsége már ekkor lenyűgözte a társadalmat, ebből kifolyólag már 1871-ben a londoni Crystal Palace-ban tartott első macskakiállításon is szerepet kapott.

 

A 20. század elején kissé kiestek a „pixisből”, mert az újonnan behozott perzsa és más hosszú szőrű fajták megjelenése elvonta róla a figyelmet. Ennek következtében az első világháború során a tenyészállomány kritikusan megcsappant. Kihalását megelőzvén a tenyésztők perzsákat kevertek vérvonalukba, s így a bevezetett gének végül létrehozták a brit hosszúszőrűek családját.

 

A háború után a fajta színvonalának megőrzése érdekében csak a harmadik generációs perzsa/brit rövidszőrű keresztezéseket fogadták el. Így a második világháborúban újabb hiány alakult ki a tiszta tenyészállományból. Ekkor a perzsa és az orosz kék színt újra bevezették a keverékbe. A tenyésztők sokat dolgoztak azon, hogy helyreállítsák az eredeti brit macskafajt, majd a hetvenes évek végére a jellegzetes brit rövidszőrű hivatalosan elismerést nyert a Macska rajongók Egyesülete és a Nemzetközi Macskaszövetség által. Ezután újra a legnépszerűbb törzsfajta lett hazájában.

Megjelenés

Robosztus felépítésű macska széles mellkassal, erős, vastag lábakkal, kerek mancsokkal és közepesen hosszú, tompa hegyes farokkal. Feje viszonylag nagy kerek, rövid és széles pofával, valamint nagy kerek szemekkel, melyek mély réz -narancs színűek. Fülei nagyok és szélesek. Más macskákhoz képest lassan érnek és teljes fizikai fejlődésüket nagyjából három éves korában éri el.

 

Bundája a fajta egyik meghatározó tulajdonsága. Sűrű ugyan, de nincs aljszőrzete, ezért roppant plüss szerű.

Viselkedés

Könnyed és méltóságteljes fajta, nem túlzottan aktív és játékos, de kedves természetű és gazdájához ragaszkodó. Többnyire jól kijön más háziállatokkal és gyermekekkel is, elviseli a simogatást, de nem kifejezetten „ölbe macska” és azt sem szereti, ha felveszik vagy hordozzák.

 

Csendes és éber. Hangja halk és mérsékelt aktivitású. Ha magára hagynád, míg dolgozni mész és nincs körülötte senki, csendben várja, amíg hazaérsz.

 

Más állatokkal és gyerekekkel remekül kijön, bírja a nyúzást és a dögönyözést is.

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

Brit rövidszőrű macskát láthattunk az Alice Csodaországban című filmben is. Ő volt ugyanis Cheshire.

Gondozás

A brit rövidszőrű cica csekély gondozást igényel. Bundáját elegendő hetente egyszer átkefélni egy sörtés kefével. Vedlés idején (ősszel és tavasszal) egy kis gumikefe is jó szolgálatot tehet a kihullott szőr eltávolítására. Természténél fogva fogva imád enni és különösebb mozgásigénye nincs, hajlamos az elhízásra, hacsak nem figyelsz étrendjére.

Kinek ajánljuk?

Elsődlegesen olyan gazdiknak ajánljuk, akik olyan benti macskára vágynak, akivel sok kellemes pillanatot tölthetnek, hiszen a brit rövidszőrű remek társa lesz. Különösebben sok gondozást nem igényel, ráadásul nagyon szeretetteljes és okos. Remek egészségnek örvend, csak az elhízástól kell megóvni.

Előnyök

Elképesztően barátságos

Kevés gondozást igényel

Nyugodt

Hátrányok

Hízásra hajlamos

Kissé lustácska

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 68 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!