KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

21:27:33
Egyiptomi mau

Egyiptomi mau

RÖVIDSZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásHibrid

BesorolásRövid szőrű

Súly2.3 - 6.3 kg

Szőrzet típusaPuha és selymes

SzínezetCirmos minta, fekete, barna, csokoládé, szürke szín

Élettartam9-13 év

Eredet

Bár az egyiptomi mau az 1950-es években lett igazán népszerű, tenyésztése már háromezer évvel ezelőtt megkezdődött, és már az antik egyiptomi falfestményeken is felfedezhetjük ezt a különleges fajtát.

Az egyiptomi mau eredetéről sokféle legenda született, a legismertebb közülük mégis az, hogy az egyiptomi fáraók macskáinak leszármazottai, amelyeket bebalzsamozva gazdáik mellé helyeztek a sírban.

A napjainkban ismert egyiptomi maut 1952-ben felfedezte az Exilben élő Nathalie Troubetzkoy, orosz hercegnő, amikor is Olaszországban a szír nagykövetségen megpillantott egy ilyen cicát. Az állat annyira megtetszett neki, hogy párat magával vitt Amerikába, ahol hamarosan tenyészteni kezdte azokat.

1968-ban az egyiptomi mau számos elismerést bezsebelt a kapott különböző kiállításokon, majd 1997-ben a Cat Fanciers Association” (CFA) az első hellyel jutalmazta. Európában egyébként csak 1988-ban indult a fajta tenyésztése. 

 

Megjelenés

Az egyiptomi mau macska a rövid szőrű macskák táborát erősíti. Roppant érdeklődő, kíváncsi természet,  kinek figyelmét semmi sem kerülheti el. Teste kecses, feje ék alakú, enyhén lekerekített, fülei közepesek  vagy nagyok, szemei mandulavágásúak. 

Közepes mérete és kecsessége ellenére az egyiptomi mau mégis izmos és atlétikus. A nőstények általában kisebbek és könnyebbek a hímeknél. Az egyiptomi mau külsejét különlegessége teszi szőrzetének feltűnő, pettyezett mintázata. Érdekesség, hogy az egyiptomi mau a világ egyetlen természetesen pettyes macskája.

 

Viselkedés

Az egyiptomi mau alapvetően barátságos, emberközpontú, hízelgős, játékos, intelligens, érzékeny és aktív. Gazdájához való kötődését erősíti, ha környezetében sok az interaktív játék, és elegendő lehetősége van a kaparászásra. Ezek alapján az is fontos, a gazda elegendő időt szenteljen a közös játékra. Az viszont nem zavarja, ha időnként egyedül kell lennie.

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

Thutmose trónörökös, III. Amenhotep fáraó és Tiye királynő legidősebb fiának, a 18. egyiptomi dinasztia korában uralkodó Thutmose trónörökösének személyes háziállata volt egy Ta-Miu nevű macska, akit halála után mumifikáltak és díszes szarkofágban temettek el. Ráadásul nem ő volt az egyetlen: mintegy nyolcvanezer macskatetemet fedeztek fel 1888-ban egy közép-egyiptomi sírban.

Gondozás

Szőrének rendszeres ápolása mellett különösebb gondozást nem igényel. Épp csak annyit, amennyit bármely más cica is: szemét, füleit érdemes rendszeresen ellenőrizni kell a fertőzések elkerülése végett. Emellett pedig ne felejtsd el: a macska ragadozó állat, tehát magas állati eredetű fehérje tartalmú eledelre van szüksége korának megfelelően.

 

Kinek ajánljuk?

Az egyiptomi mau az egyik leggyorsabb macska, sebessége elérheti akár az 50 km/h-t is. Ahhoz, hogy megfelelően kiélhesse magát, fontos, hogy elég időt tölthessen a szabadban.

Számára az az ideális otthon, ahol biztosítva van neki egy nagyobb, macskabiztossá tett kert, ahol levezetheti az energiáit. Jól alkalmazkodik, emiatt lakásban is boldog lehet, de ez esetben nagy térre van szüksége.

 

Előnyök

Jól kijön a gyerekekkel és más macskákkal is

Kedves természetű

Nyugodtan magára hagyható, nem zavarja az egyedüllét

Hátrányok

Nagy mozgás- és térigényű

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 69 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!