KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

21:31:40
Exotic shorthair

Exotic shorthair

RÖVID SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásRövid szőrű

Súly3 - 6 kg

Marmagasság25 - 30 cm

Szőrzet típusaSűrű, bolyhos

SzínezetMárvány, vagy füstös, de hivatalosan több, mint 100 színben elfogadott

Élettartam12-14 év

Eredet

A perzsa macskák a történelem legkívánatosabb macskái voltak - és népszerűségük a mai napig töretlen. A fajta népszerűsége által motiválva az amerikai rövidszőrű tenyésztők valamikor az 1950 -es években kezdték keresztezni a perzsákat,  burmai és orosz kék egyedekkel.

 

Bár a perzsa-amerikai rövidszőrű kiscicák első almai nem úgy néztek ki, mint a perzsák, megtartottak néhány kulcsfontosságú jellemzőt - például kerek arcot, rövid orrot és nagy, kerek szemeket-, és rövidebb, plüssbundájuk volt. Sok tenyésztő ezt követően keresztezte a kiscicákat perzsákkal, hogy kifejlesszék az egzotikus rövidszőrű fajtát.

Ahogy a fajta egyre népszerűbbé vált - és a génállomány kiszélesedett -, egyre kevesebb fajtát vontak be burmai és orosz kék tenyésztési programjaikba, hogy rövidebb, plusz szőrzetet érjenek el. Végül a Cat Fanciers Association elkezdte korlátozni a fajtiszta egzotikus rövidszőrűek megengedett kereszteződéseinek számát. 1987 -ben teljesen megtiltották az egzotikus rövidszőrűek keresztezését, lehetővé téve, hogy csak perzsákkal tenyészthessék őket.

 

 Ma az Exotic Shorthair az egyik legnépszerűbb, fajtatiszta rövidszőrű macska - a Cat Fanciers Association szerint még a perzsát is megelőzik.

 

Megjelenés

Az egzotikus rövidszőrű macska a szőrzetén kívül csaknem teljesen ugyanolyan, mint a perzsa.

 

Feje ovális, masszív. Koponyája. széles, homloka lekerekített, arca telt és kerek. Pofája és orra rövid, széles, álla és állkapcsa erőteljes. Fülei kicsik, lekerekítettek, tiszta, mély színű szemei nagyok és kerekek. Nyaka rövid és vastag. Teste közepes méretű, alacsony. Mellkasa széles, vállai masszívak. Csontozata nagy, erős izmokkal. Kerek mancsai rövidek, egyenesek és nagyok. Lekerekített végű farka rövid, vastag, melyet alacsonyan hord.

 

Szőrzete rövid, de valamivel hosszabb, mint más rövid szőrű fajtáké. Sűrű, bolyhos, bundája minden perzsa színben fellelhető. 

 

Szemének színe a szőrzet színétől függ. Lehet mélykék, fényes réz vagy éppenséggel heterokrómiás, például az egyik oldalon rézszín, a másikon kék.

 

Viselkedés

Az egzotikus rövidszőrű macska szelíd és nyugodt természetével is igencsak emlékeztet perzsa rokonára, de általában élénkebb, mint hosszú szőrű rokonai. Kíváncsi és játékos, barátságos más macskákkal és kutyákkal. Nem szereti, ha egyedül hagyják őt, szüksége van gazdája jelenlétére. Hajlamosak több szeretetet és hűséget mutatni, mint a legtöbb fajta. Nyugodt, kiegyensúlyozott természete miatt ideális városlakók számára lakásban tartva is. 

 

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

A lusta ember perzsájának is nevezik, mivel ápolása sokkal kevesebb időt igényel. 

Az egyik leghíresebb egzotikus rövidszőrű macska Garfield volt, a lasagne -t szerető, gúnyos rajzfilmmacska. 

Gondozás

Az egzotikus rövidszőrű macska rövid bundája megtévesztő lehet, ám a szőrzet rövidsége ellenére e macska gondozása nem is olyan egyszerű! Neki ugyanis vastag aljszőrzete és a védőszőrzete van, melyet hetente legalább 2-3 alkalommal érdemes jó alaposan átkefélni a csomósodás elkerülése végett.  Fülei, szemei és karmai ápolására is érdemes rendszeresen időt fordítani, ahogy minden más fajra macska esetében is. 

 

Kinek ajánljuk?

Az egzotikus rövidszőrűt olyan családoknak ajánljuk, ahol lehetősége van mindig társaságban lenni. Kedveli ugyanis, ha van a háztartásban más háziállat is, vagy olyan személy, akivel sok időt tölthet el és energiáit levezetheti a sok közös játékkal.   

 

Előnyök

Alkalmazkodó

Csendes

Gyerekbarát

Lakásban jól tartható

Nyugodt

Hátrányok

Nem szeret egyedül lenni

Szeme és bundája sok gondozást igényel

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 65 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!