KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

14:00:51
Himalája macska

Himalája macska

HOSSZÚ SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásHosszú szőrű

Súly4 - 6 kg

Marmagasság25 - 30 cm

Szőrzet típusaHosszú és egyenes

SzínezetCsokoládé barna, lila, kék, fekete, vörös, krém, teknőc-tarka

Élettartam11-15 év

Eredet

Kevés információ áll rendelkezésünkre arról, hogy a macskák négy fő csoportja mennyire ősi. Ebbe a négy csoportba tartozik a két cirmos, az egyszínű fekete vagy fehér és a nemhez kötött narancs fajta. A Macska Rajongók Egyesülete a Himalája macskát egyszerűen csak a perzsa színváltozatának tartja, nem pedig külön fajtának.

 

Egyesek szerint a perzsa hosszú szőrű macskák Pallas macskájától, Felis Manultól származnak Közép-Ázsiából. Ha ez igaz, akkor őse foltokkal vagy csíkokkal nem rendelkezett és hosszú puha szőre volt. Erre sajnos nincs bizonyíték, ezért a Himalája őseinek felderítésére napjainkban is kutatások zajlanak.

 

Tenyésztése a 20. század elején kezdődött az Egyesült Államokban a Harvard Egyetemen azzal a céllal, hogy hivatalosan létrehozzanak egy macska fajtát, mely perzsa és sziámi vonásokat is rendelkezik. (Akkoriban nem fogadták el elismert fajtának.)

 

Később Brian Sterling-Webb az Egyesült Királyságban tíz éven át fejlesztette ezt a keresztezett fajtát, melyet a 20. század közepén, pontosan 1955-ben végre elismerték. Nevét csak ezután kapta a jellegzetes színéről, ami utal a himalájai állatok színezésére.

 

Az 1980-as években a fajta egyes nyilvántartásokban (például 1984-ben a CFA) variánsként olvadt be a perzsa fajtába.

Megjelenés

Közepes méretű, teste és lábai rövidek. Zömök, tömzsi testfelépítésű, csontozata erős. Lábai rövidek és vaskosak, ami miatt nehezebben ugrik más macskákhoz képest. Mellkasa és háta széles, feje kerek, orra a teste többi részéhez hasonlóan tömzsi. Füle kicsiny, szeme kidülledő, kerek, igen érzékeny, gyakran könnyező. Szemszíne minden esetben kék. Arcvonásait tekintve kétféle Himalája macskát különböztetünk meg: a hagyományos babaarcút és a peke-arcút, melyeknek „összenyomott” arcvonásai vannak.

 

Szőre selymes és olyan hosszú, mint a perzsáé, míg testének többi vonása inkább a sziámi macskához hasonlít.

Viselkedés

A Himalája macska édes, kedves intelligens fajta, aki remekül érzi magát panelban is. Inkább beltéri, mint kinti cica. Nagyon ragaszkodó típus, imád gazdája ölében lenni, és imádja ha simogatják, kényeztetik.

Általában nagyon szociális, de azért néha igényli a magányt is. Játékos és jól kijön a gyerekekkel. Ha olyan kedve van, még azt is eltűri, ha egy gyermek fésüli a bundáját, vagy babakocsiba teszi, de azért nála is van határ: az öltöztetést nem szereti.

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

Colonel Meow, a világ leghosszabb szőrű macskája, aki a Guinness rekordok könyvében is helyet kapott bundája miatt, a cikk írása pillanatában Youtube csatornáján 17,9 ezer követővel rendelkezik.

Gondozás

A himalája macska szőre hosszúsága miatt napi szintű gondozást igényel. Ha nem kapja meg a megfelelő törődést, a szőre könnyen csomóssá válik és fénytelen lesz.

Sajnos a hosszúság miatt a cica saját magát nem képes megfelelően tisztogatni, ezért, ha nem szeretnél rasztás macskát, keféld át bundáját naponta és havonta egyszer fürdesd is.

Alom tekintetében roppant kényes fajta: az alomtálat tartsd mindig tisztán, mert az alom darabkái könnyen szőrébe és mancsára, amit roppant módon utál és ha nem megfelelő számára az illemhely, egy idő után keres magának tisztább területet.

Kinek ajánljuk?

A himalája macska rendkívül ragaszkodó típus, de csak ahhoz, aki elnyeri szeretetét. Szeretetéhsége révén olyanoknak ajánljuk, aki biztosítani tudják számára a napi gondozást és törődést, a játékidőt és a nyugodt, csendes környezetet. Bár jól kijön a gyerekekkel, azért a zajjal óvatosan kell bánni jelenlétében, ugyanis a hangzavart egyáltalán nem szereti.

Előnyök

Barátságos

Imádja, ha simogatják és kényeztetik

Nem hajlamos a szökésre

Hátrányok

Környezetére igen kényes (lsd. alom)

Rosszul tűri a zajt

Szőre sok törődést igényel

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 68 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!