KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

14:05:27
Japán csonkafarkú

Japán csonkafarkú

FÉLHOSSZÚ SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásFélhosszú szőrű

Súlynőstény 2 - 3 kg, hím 3 - 4 kg

Marmagasság20 - 24 cm

Szőrzet típusaKözepesen hosszú, puha és selymes, a far felé fokozatosan hosszabbodik

SzínezetBármilyen színű és mintázatú lehet, legnépszerűbbek a fehér alapon vörös és fekete foltokkal tarkítottat

Élettartam9-15 év

Eredet

A japán csonkafarkú a világ egyik legrégibb fajtája, akik már több mint ezer éve megjelentek a Távol-Keleten. Ezt több ősi leírás bizonyítja. A japán és kínai rajzokból kiderül, hogy ezeket a macskákat valaha nagyon nagy- becsben tartották. 1602-ben a japán hatóságok elrendelték, hogy minden macskát szabadon kell engedni, hogy segítsenek az ország selyemhernyó-állományát és a kapcsolódó iparágat fenyegető rágcsálókkal szemben. Abban az időben a macskák vásárlása vagy eladása illegális volt, és ettől kezdve a macskák a farmokon és az utcákon éltek. A japán csonkafarkú így lett Japán "utcamacskája".

 

1701 körül Engelbert Kaempfer német orvos a Kaempfer's Japánban című könyvében azt írta, hogy a japánok csak egyetlen macskafajtát tartanak. Ennek nagy sárga, fekete és fehér foltjai vannak és rövid farka olyan, mintha meghajlították és eltörték volna. Nincs kedve patkányokra és egerekre vadászni, csak azt akarja, hogy a nők hordozzák és simogassák.

A nyugati társadalmak csak a 20. század második felében kezdték felfedezni a fajtát.

 

Amerikába hivatalosan az első japán csonkafarkú 1968-ban került. 2013-tól már számos japán csonkafarkú macska tenyésztő lett Észak-Amerikában, és néhány Európában is, ám a fajta továbbra is ritkának számít.

A japán csonkafarkú minden vérvonala, tekintet nélkül arra, hogy milyen országban élnek, a japán importállatoktól ered - más fajtát soha nem vettek és vesznek be a tenyésztésbe.

 

Megjelenés

A japán csonkafarkú közepesen nagy, magas, elegáns felépítésű és izmos macska.  Pofája széles és kerek, szemei nagyok és inkább oválisak, mint kerekek. Nem domborodhatnak ki az arccsonton vagy a homlokon túlra. Hosszú, vékony lábai közül a hátsók a hosszabbak, de íveltségük miatt a hát vonala egyenes marad, és nem emelkedik. A mancsok oválisak. Szőrzete közepesen hosszú, puha és selymes, a far felé fokozatosan hosszabbodik. Aljszőrzete nincs.

A farok a japán csonkafarkú egyik jellegzetessége. Nagyon rövid, és általában egy vagy több csavar, kunkor vagy hajlat látható rajta. A farok vége nem lehet távolabb a testtől nyolc centiméternél. A hosszú szőrű macskáknál a farok „pompomot” formázhat. A hímek szembetűnően nagyobbak, mint a nőstények.

Viselkedés

Barátságos természetű, jól kijön más háziállatokkal és gyermekekkel is, kifejezetten társaságkedvelő. Lágy, ciripelő hangokkal kommunikál az emberekkel. Kíváncsi és könnyen tanítható. Erősen vonzódik a vízhez, nagyon okos és játékos, mindig tele van energiával és huncutsággal. Nagyon hűséges fajta, és nagyszerű társak.

 

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

A japán csonkafarkú macskát szerencsét hozó fajtának tartják, birtoklása jólétet és boldogságot ígér. A háromszínű számít a fajta legszerencsésebb színének. 

 

Egy legenda szerint egy alvó macska bozontos farka beleért a tűzbe és lángra kapott. A rémült állat körberohangált a városban, nagy tűzvészt okozva, ezért a császár elrendelte, hogy minden macska farkát le kell vágni: innen származik a fajta.

 

A japán folklórban nagy szerepe van a macskáknak. A néphit szerint ha egy macskát sokáig tartanak egy házban és eléri a 12 (más területeken 13) éves kort, akkor macskaszellem, macskaszörny, bakeneko lehet belőlük, aki képes emberré változni, átkot szórni sőt holtakat felkelteni. Ezek a szellemek lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, bosszút állhatnak gonosz gazdájukon. Egyes öreg macskák második farkat növesztenek és másik fajta szellemmé, nekomatává változnak. Feltehetően azért is terjedt el a rövidfarkú fajták tartása, hogy ezt az átváltozást lehetetlenné tegyék.

 

A csonkafarkú macskát ábrázolja a maneki-neko, integető macska, a többnyire kerámiából készült szerencsehozó szobrocska, amelyet házak, üzletek bejáratánál helyeznek el. Eredetét illetően több elképzelés és legenda is létezik, mindenesetre a szokás több száz éves.

 

Gondozás

Minimálisan, vagy közepesen vedlik, ezért szőrzete könnyen ápolható. Heti 1-2 alkalommal elegendő megszabadítani az elhullott szőrszálaktól és kisebb gubancoktól. 

Mint minden állatnál, itt is előfordulhatnak különböző egészségügyi problémák, amelyek a genetikával függhetnek össze, ennek ellenére ez a fajta általában egészséges. Ha biztosítod számára a megfelelő, magas állati eredetű fehérje tartalmú táplálékot, meg fogja hálálni neked.  Szeret mászni, és hajlamos lehet az elhízásra, ezért hasznos számára megfelelő mászási lehetőségeket biztosítani. 

 

Kinek ajánljuk?

Elsősorban olyan gazdiknak ajánljuk, aki biztosítani tudja számára a napi aktív játékot, a nagy mozgásteret és azt, hogy biztonságosan ugrálhasson magas helyekre. Tekintettel arra, hogy jól kijön más állatokkal és gyerekekkel is, bátran ajánljuk családba is.

Előnyök

Intelligens

Gyerekbarát

Keveset vedlik

Társaságkedvelő

Hátrányok

Beszédes

Szeret magas helyekre mászni, ugrálni

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 65 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!