KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

14:30:17
Orosz kék macska

Orosz kék macska

RÖVID SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásRövid szőrű

Súly3 - 7 kg

Marmagasság30 - 40 cm

Szőrzet típusaPuha, rövid

SzínezetEgyszínű, világos szürke, kékesszürke

Élettartam10-15 év

Eredet

Az orosz kék az egyik legrégibb ismert macskafajta, kiállításokon feltűntek már a 20. század legelején is. Vélhetően ősei rövid szőrű, karcsú testű, kék macskák voltak, akik körülbelül 200 évvel ezelőtt tűntek fel Arhangelszkben.

Ezekből néhányat brit tengerészek magukkal vittek Angliába, mert annyira tetszett nekik, hogy még ki is állították arhangelszki macska néven. Az első orosz kék angol tulajdonosa Mrs. C. Carew Cox volt, aki már 1889-től több kék macskát is tartott.

 

A hölgy 1893-ban rákapott a macskatartásra, mert ettől kezdve egyre gyakrabban vásárolt Arhangelszkből érkező cicákat, akiket később tenyészteni is kezdett. Az 1800-as évek végén Arhangelszkből szerezte be Lingpopot és Olgát, a két nőstény macskát és Moscow-t, a kandúrt.

 

Olga névre hallgató cicája a korai időszak egyik leghíresebb orosz kék macskáinak anyja lett, akitől az 1898-ban megszületett Bayard. A kis Bayard apja King Vladimír volt, aki állítólag orosz származású, de erre nincsenek bizonyítékok.

 

Ebben az időben az orosz kék még nem számított külön macskafajnak és nem is ismerték el fajtatiszta macskaként, sok esetben egymással pároztatták.

 

Fedőneve "kék külföldi": 1921-ben Nagy-Britanniában a külföldi fajtáknak egy külön osztályt különítettek el, ám a fajta neve még nem a mai volt. Egészen 1939-ig csak "kék külföldi" néven emlegették, mert az orosz forradalom miatt az Oroszországhoz kötődő "dolgok" nem voltak túl népszerűek Angliában.

Megjelenés

Igéző szemei élénkzöldek és nagy, mandulaformájúak, melyek egymástól távol helyezkednek el. Bundája kétrétegű, sűrű, tömött, kékes-szürke színű. Az aljszőre puha és pihés, fedőszőre finom, selymes tapintású. Alapszíne ezüstös-kék, de elvilágosabb vagy sötétebb foltos is előfordulhat.

Csontozata finom, teste hosszúkás, megjelenés kiegyensúlyozott, kecses és erőteljes izomtónusú. Egymástól távol helyezkedő ék alakú fülei nagyok és hegyesek. Farka vastag, dús szőrzetű, tappancsa levendula színű.

Viselkedés

Jó természetű és kiegyensúlyozott macska, aki imádja a békés életet és az otthoni harmóniát. Nyugodt, roppant kíváncsi és olyannyira intelligens, hogy képes megtanulni kinyitni az ajtót is. Nagyon mértéktartó személyiség, aki szeret játszani, de Ha teheti, leginkább gazdája ölében ül, szinte majomszeretettel rajong érte.

Az idegeneket csak tisztes távolból szemléli, és majd ő eldönti, mikor jön el az ideje a barátkozásnak. Jól kijön más macskákkal, kutyákkal és a gyerekekkel is, de ha választhat, akkor inkább olyan családhoz költözne, ahol egyik sincs, mert ő leginkább a békét és a csendet kedveli, persze annyira nem, hogy naphosszat magára hagyd otthon.

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

Az orosz kék macskákról az a hír járja, hogy hypoallergének. Ez azonban csak részben igaz, mert bár valóban nyála és faggyúmirigyei kevesebb olyan anyagot hordoznak, mint más macskák, de az a kevés is képes allergiás reakciót kiváltani. Szóval allergiás macskaimádóknak csak óvatosan!

Gondozás

Az orosz kék tartása igazán nem bonyolult feladat. Szőrük rövidsége és rugalmassága miatt minimális törődést igényel. Elég, ha hetente egyszer sörtés kefével óvatosan átfésülöd bundáját, nehogy kihúzd szőrének nagy részét.

 

Különösebben sok extrát nem igényel, de a fajtának megfelelő fehérjedús, cukor és tartósítószer mentes táplálás sokat segíthet egészsége megőrzésében.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban azok számára ajánljuk, akik hozzá hasonlóan a nyugodt, kiegyensúlyozott, csendes életet kedvelik és ezt aktívan űzik is.

Előnyök

Kevésbé allergizál más macskákhoz képest

Okos fajta

Szőrét alig hullatja

Hátrányok

Jobban érzi magát gyerek és más háziállat társasága nélkül

Nem szereti a zajt

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 69 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!