KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

14:58:14
Szfinx

Szfinx

RÖVID SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásRövid szőrű

Súly2.7 - 6.3 kg

Marmagasság20 - 25 cm

Szőrzet típusaRövidszőrű: “szőrtelen”

SzínezetMinden szín és kombináció elfogadott

Élettartam9-15 év

Eredet

A szfinx a házi macska egyik ritka fajtája, Kanadából származik és természetes mutáció révén jött világra. Bár már az ókorból is maradtak ránk szőrtelen macskákról feljegyzések, létezéséről az első fényképes bizonyíték 1902-ből, Mexikóból származik. Roppant ritka fajta volt, ugyanis természetes körülmények között csak 15 évente születik belőle egy példány.

 

Tenyésztése 1966-ban kezdődött Kanadában, ám nem volt zökkenőmentes, ugyanis 1971 táján meddőségi probléma lépett fel az akkor már elfogadott fajtánál. 1980-ra sikerült megoldani ezt a problémát,1975-ben és 1978-ban újabb példányok kerültek elő.

Megjelenés

A szfinx macskát könnyű felismerni csaknem szőrtelen testéről, bár testalkata miatt még ennek ellenére is összetévesztik olykor a csivava kutyával. Teste robosztus, ék alakú fején nagy füleket visel, bajuszkája rövid és merev, de olyan is előfordul, hogy teljesen hiányzik neki. Izmos testén bőrét pehelyszerű szőr takarja, amin a bőr átlátszó, így színét a bőr pigmentjei határozzák meg. Szemei citromalakúak, melyek ferdén helyezkednek el.

Viselkedés

Imád ölben lenni, szinte letehetetlen macska, aki roppant hűséges és ragaszkodó. Akkor a legboldogabb, ha gazdájával töltheti az idejét. Szelíd természetű, élénk és értelmes. Kiváltképp szereti az otthonába érkező új látogatókat, és remekül kijön a kutyákkal, vagy más háziállatokkal is. Átlagos macskákhoz képest különösen aktív, órákon át képes elszórakoztatni saját magát. Nagyon okos fajta, gyakran az eldobott játékokat is visszahozza.

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Tudtad-e?

Loki, egy vérbeli kanadai szfinx macska híres lett Instagramon, ugyanis arca olyan, mintha folyton morcos lenne. A cikk írásának pillanatában 106772 követője van.

Gondozás

Aki azt gondolná, hogy a szfinx nem igényel ápolást, az nagyot téved! Bár szőrét valóban nem kell fésülgetni, éppen a bunda hiánya miatt adódnak mellette olyan ápolási feladatok, amiket más macskáknál biztosan nem tapasztalhatsz.

 

A szfinx elsődleges védelmi rendszere a bőre, annak állapota pedig a legjobb visszajelzés az állat egészségéről. Fürdetni csak erősen indokolt esetben szabad, különben felborul a Ph egyensúly, ami akár a teljes bőrfelületen gyulladást okozhat!

 

A bőr problémáit az esetek túlnyomó részében a helytelen táplálás okozza. A túlzott zsírosodás, a kiütések, a sebesedések összefüggnek a macska emésztésével. A tápok tartósítószereket, színezékeket és  ízfokozókat tartalmaznak, melyeknek a szervezetben lévő jelenlétét a szfinx macskák változóan tolerálják. A BARF, azaz a nyers etetéssel mindez elkerülhető, a bőr váladék termelése minimálisra csökken, és az összetevőkkel kapcsolatba hozható intolerancia sem merül fel, így a cicák bőre tiszta, egészséges, és problémamentes marad.

 

A cicákat csak és kizárólag állatorvosi vizsgálatot követően, az ő javaslatára szabad fürdetni, a helytelen táplálás okozta bőrproblémákon nem fog segíteni, sőt, a Ph érték kémiai manipulálásával a fennállónál komolyabb károkat tudunk okozni! Természetesen a nyers etetésnek is vannak szabályai, amiket mindig, minden körülmények között be kell tartani, illetve ezzel kapcsolatban szakértői segítséget kérni.

 

 

A szfinx nehezen viseli a szélsőséges időjárást. A bunda hiányában télen könnyen megfázik, a nyári napsütésben pedig vigyázni kell, nehogy leégjen. Ilyenkor, ha lehet, vigyük őt árnyékba, vagy inkább hagyjuk otthon a hűs szobában.

Kinek ajánljuk?

Különösen azoknak ajánlott, akik imádnak cicát simogatni és kisállatot gondozni, még akkor is, ha annak természeténél fogva nincs finom puha, sűrű szőre. Szereti, ha vannak körülötte, így bátran választható gyerekes családba, vagy más kisállat mellé is.

Előnyök

Nem hullajtja a szőrét, hiszen alig van neki

Okos és barátságos

Ragaszkodó

Hátrányok

Bőre ápolása különleges figyelmet igényel

Kijárós macskának nem ajánlott

Nehezen viseli a szélsőséges időjárást

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 83 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!