KARMELLÓ 
ÉS      
KÓKUSZKA 
  ( Macskaarisztokraták )

ÉDES KISCICÁK MINDENKINEK  
(facebookos csoport)
OSZD MEG AZ OLDALAM HA TETSZIK A JOBB OLDALI SÁVBAN LÉVŐ IKONOKRA KATTINTVA 
REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓKÉNT ÓRIÁS KÉPET IS TÖLTHETSZ FEL A HIRDETÉSEIDHEZ ÉS AZONNAL KIKERÜLNEK
MERT NINCS SZÜKSÉG MODERÁTORI JÓVÁHAGYÁSRA,  MINT A NEM REGISZTRÁLT HIRDETŐKNÉL.
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
CICÁK [46]
Ide a cicákról kerül leírás
ÁLLTALÁNOS [1]
Kötetlen blogok
KIBESZÉLŐ [1]
Itt megoszthatod véleményed, jó vagy rossz tapasztalatod bár miről vagy bárkiről őszintén korlátok nélkül. Itt a kibeszélőben ugyanaz a szabály mint az egész honlapon miképp légy ember és viselkedj úgy. Ha ezt betartod akkor őszintén leírhatod a véleményed nem lesz moderálva.
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld a honlapomat
Összes válasz: 18
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

15:33:46
Török van

Török van

FÉLHOSSZÚ SZŐRŰ MACSKÁK

BesorolásFélhosszú szőrű

Súlynőstény 3 - 5 kg, hím 5 - 8 kg

Marmagasság50 - 61 cm

Szőrzet típusaSzőrzete félhosszú vagy hosszú, puha és selymes, aljszőrzete nincs

SzínezetKrétafehér, a fülön és a farkon borostyánszínű foltokkal

Élettartam13-17 év

Eredet

Ahogy a legtöbb macskafajtánál, a török van esetében is elmondható, hogy eredete bizonytalan. Egyesek szerint a török van ősei már Noé bárkáján is jelen voltak, amikor a bárka elérte az Ararat hegyet (Törökország keleti részén lévő vulkanikus hegy), ahol a Biblia szerint megfeneklett a bárka és a macskák kiugrottak a hajóból. Ekkor Isten megáldotta őket, és érintésétől keletkeztek a török van macska bundáján lévő a színes foltok.

 

Sokkal reálisabbnak tűnik az az elgondolás, mely szerint a török van ősei Közép- és Délnyugat Ázsiából származnak, és a Van tó környékének elzárt részén éltek. A helyi legendákból, népdalokból és a népművészeti tárgyakból arra lehet következtetni, hogy ez a macskafajta már évszázadok óta élt a területen. Emellett fellelhető volt a környékbeli országokban is (Iránban, Irakban, és az egykori Szovjetunió határközeli területein is).

 

A Nemzetközi Macska Szövetség ( TICA) 1985-ben, a CFA pedig 1994-ben ismerte el a fajtát. Ennek ellenére igen ritka fajtaként tartják számon, olyannyira, hogy a CFA 43 elismert fajtája közül mindössze a 41. a rangsorban.

 

Megjelenés

Teste nagy, izmos, hosszú és erős, mellkasa széles és mély, csontozata erős. Lábai közepes hosszúságúak és izmosak, mancsai kerekek. Farka bozontos, és testéhez mérten arányos. A fajta egyik jellegzetessége a széles, ék alakú fej, melynek körvonalai lekerekítettek, pofacsontja széles, pofája kerekded. Fülei meglehetősen nagyon és belül teljesen szőrösek, egymáshoz közel és egyenesen állnak.

 

Szőrzete félhosszú vagy hosszú, puha és selymes, aljszőrzete nincs. 

 

Különleges ismertetőjegye a mandulavágású szeme, ami sokszor különböző színű (heterokrómiás). A kölykök általában világoskék szemekkel jönnek világra, ami később sötétebb kékké vagy borostyán színűvé válik. Időnként az is előfordul, hogy a cica egyik szeme kék, a másik pedig borostyán színű, vagy mindkettő kék, de különböző árnyalatú. A kétszínű szem egy genetikai jellegzetesség eredménye, ami a szőrzet foltosságával, valamint a melanin és pigment termelődéssel van összefüggésben.

 

Viselkedés

Rendkívül energikusak és imádnak magas helyekre mászni és onnan szemlélődni. E szokásaik miatt rombolók is lehetnek: összetörnek ezt-azt a lakásban, ezért, ha egy török van cica gazdija vagy, nem árt biztonságos helyre tenned a növényeket és a csecsebecséket a polcokon. Igen tanulékony, könnyen rájön, hogyan kell kinyitni az ajtókat. Ahhoz, hogy felesleges energiájukat levezethessék, sok játékidőt és foglalkozást igényelnek, de cserébe elkerülhető, hogy rosszalkodjon a lakásban.

 

A török van ragaszkodó, megbízik gazdájában, és roppant szeretetteljes. Sokszor annyira ragaszkodik gazdijához, hogy minden szeretetét és ragaszkodását egyetlen embernek tartogatja. Elfogadják a többi családtagot is, de általában csak egy, maximum két emberhez kötődnek 100%-osan.

 

A török van a beszédesebb macskák táborát erősíti, de hangja nem hangos vagy bántó.

 

Érdekesség, hogy más macskákkal ellentétben, nem félnek a víztől. Ez persze nem azt jelenti hogy örömmel ugrálnak a vízbe, de ha szükséges, bizony nem riad vissza attól hogy vizes legyen a bundája.

 

Intelligencia szint

Taníthatóság

Barátságosság

Energia szint

Szőrhullás mértéke

Tudtad-e?

A BBC által 1991-ben készített „Macskák” című dokumentumfilm szerint a Van környékén élők csak a tiszta fehér egyedeket hívják van macskának. 

 

Úszómacskának is hívják őket, ugyanis sokszor lehet látni, ahogy a helyi Van-tóban úszkálnak a cicák.

 

Gondozás

Mivel nincs aljszőrzete, bundája nem igényel különösebb gondozást. Szőrzete nem hajlamos a gubancolódásra. Ennek ellenére, a túl sok szőr lenyelésének elkerülése végett érdemes hetente egyszer, tavaszi és őszi bundaváltáskor pedig naponta átfésülni bundáját. A hosszú és egészséges életének titka a megfelelő táplálék, melyhez nem árt tudni, hogy a macska eredendően ragadozó állat. Ennek fényében magas hústartalmú és elsődlegesen állati eredetű fehérjét tartalmazó eledelre van szüksége.

 

Kinek ajánljuk?

Elsősorban olyan családoknak ajánljuk, ahol könnyen biztosítható számára, hogy minden nap megkaphassa az általa igényelt mászási, mozgási és játék lehetőségét. Ő az a fajta, akivel minden nap törődnöd kell ahhoz, hogy ne ő találja fel saját magát és tegyen káoszt otthonodban. A török vannak térre van szüksége. Jól érzik magukat lakásban is, amíg lehetőségük van egy biztonságos erkélyre kimenni. A vanok annyira bele tudnak merülni egy-egy rovar vagy madár kergetésébe, hogy "elfelejtik", milyen magasan is vannak, és ilyenkor könnyen baleset történhet. 

 

Előnyök

Barátságos más macskákkal és a kutyákkal

Bundája nem igényel túlzott gondozást

Intelligens

Könnyen tanítható

Ragaszkodó és szeretetteljes

Hátrányok

Beszédes

Nagyon energikus

Olykor rombolhat

Sok játékot és törődést igényel

Kategória: CICÁK | Megtekintések száma: 83 | Hozzáadta:: Webmester | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Belépés
Tulajdonos

Admin


Tanácsadás Cicákkal kapcsolatba
Az oldalon a
mini-chatban
Kosár
A kosarad üres
Keresés
Naptár
«  Augusztus 2023  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024        http://perzsacica.com     Weblap tulajdonosa: zsibicKöszönet az uCoz moderátorainak a weblap beindulásához nyujtott segitségükért!